Hva Blir Plast Gjenvunnet Til

August 17, 2021, 9:10 pm
  1. Hva blir plast gjenvunnet tel aviv
  2. Hva blir plast gjenvunnet til time
  3. Hva blir plast gjenvunnet til e
  4. Hva blir plast gjenvunnet til 6

Slike ruter behandles hos Norsk gjenvinning. Glasset gjenvinnes til isolasjon, og r ammene som inneholder klorparafiner blir destruert ved egne forbrenningsanlegg. Spillolje Spillolje og annen olje resirkuleres til nye oljeprodukter via Norsk Gjenvinning. Gulvbelegg Gulvbelegg inneholder farlige stoffer som gjør at det må brennes i spesialovner, og asken legges på deponi/fylling. Sirkula sender gulvbelegg til Norsk Gjenvinning s anlegg i Oslo for videre behandling. Ikke brennbart Ikke brennbart avfall kan ikke resirkuleres til nye ting, og deponeres/legges på fylling på Heggvin. Isolasjon Isolasjon kan ikke resirkuleres til nye ting i dag, og deponeres/legges på fylling på Heggvin. EPS (Isopor) EPS/Isopor resirkuleres til granulat til produksjon av f. formstøpt transportbeskyttelse for elektronikk-produkter og møbler. Det brukes også til å lage fiskekasser for isolert og lett transport i alle ledd av fiskeforedlingen. Grønt Punkt tar hånd om isoporen fra Sirkula Gips Gips resirkuleres og brukes som råstoff til produksjon av nye gipsplater via Norsk Råvare

Hva blir plast gjenvunnet tel aviv

Stål og metall blir solgt videre til industrien i Norge. De selger dette videre for produksjon av nye produkter. Å lage noe av gjenvunnet aluminium krever bare 5-10 prosent av energien som trengs for å utvinne ny aluminium. Aluminium kan gjenvinnes om og om igjen og er like fin. Når det gjelder stål, kommer halvparten av verdens stålproduksjon fra resirkulert materiale (435 millioner tonn). Det tilsvarer omsmelting av 150 eiffeltårn hver dag. Papiravfall Papiravfall er alt avfall av papp, papir og kartong (drikkekartong). Papiravfallet blir gjenvunnet til nye papirprodukter. Norske aviser er hovedsaklig laget av returpapir. Plastemballasje Avfall av plastemballasje er all emballasje som er laget av plast - både hard og myk plast. Nærmere 90 prosent av plasten som blir brukt, blir samlet inn og gjenvunnet. Rundt 58 prosent materialgjenvinnes. Dette er en komplisert prosess ettersom det er svært mange ulike plasttyper. Plasten sendes til en fabrikker i Tyskland og Sverige der mesteparten av plastemballasjen fra Norge blir til slanger og rør, plastposer, kanner, plastflasker, brett, emballasje, ryggsekker, klokker, byggematerialer og bildeler.

Jo mer en får brukt om igjen av materialene i det du kaster, jo mindre trenger hentes ut av naturen for å lage nye ting. Dermed blir det mer igjen av jordas ressurser til barna våre. En sparer også energi på å lage nytt av gamle, allerede utvunnede materialer enn fra naturens råstoffer. Her ser du hva som skjer med avfallet Sirkula samler inn: Plastemballasje Plastemballasje resirkuleres til nye plastprodukter som blomsterpotter, paller, møbler, sekker, kontorstoler, litt fjernvarme og strøm. Grønt Punkt håndterer all husholdningsplast i Norge. Plasten sendes anlegg i blant annet Tyskland og Finland. Se NRK- sak om miljønytte her Ved å gjenbruke en kilo plast til å lage nye ting, spares to kilo råolje for framtida. Papiravfall Papir blir resirkulert til nytt papir, f. eks. aviser, kartong. Drikkekartong blir ny e mballasjekartong til for eksempel pizza. Både papir og drikkekartong sendes til Geminor for sortering og videreformidling til papirfabrikker i Europa. Grønt Punkt sender drikkekartong til bla.

Hva blir plast gjenvunnet til time

hva blir plast gjenvunnet til 17

Hva blir plast gjenvunnet til e

Av gjenvunnet folie produseres bl. a. plastposer/sekker (som den du fikk utdelt til innsamling), plastkanner, drensrør og avfallsbeholdere. Av innsamlede flasker, kanner og brett produseres for eksempel kontorstoler, fleecegensere, nye plastflasker, bygningsprofiler, kabeldekkplater og takrenner. Av den sorterte plasten lages plastgranulat, en råvare som blir brukt i produksjon av nye plastprodukter eller emballasje. Plast er ikke et homogent materiale, men finnes i forskjellige typer som PP, PS, LDPE, HDPE osv. En type plastemballasje kan gjøre stor skade i nye produkter hvis den blandes med en annen. Grønt Punkt Norge benytter tyske sorteringsanlegg for å sortere plasten i fraksjoner klare for materialgjenvinning. Anleggene benytter i hovedsak optisk sortering for å sortere den blandede norske plastemballasjen fra husholdninger i flere undergrupper, hvorav folie (myk plast) er den største. Datoer for henting av plast og papir i Nes kommune finner du på tømmekalenderen som deles ut i desember hvert år.

Blybatterier Ca. 16. 000 tonn blybatterier blir solgt hvert år i Norge - herunder blybatterier fra biler, maskiner og lignende. Ca. 95 prosent av dette blir samlet inn og levert videre til gjenvinning i Sverige og England. Batterikassen blir brukt som råvare i plastindustrien, og noe går til energigjenvinning. Det lages blant annet videokassetter, isskraper og hagemøbler av slik plast. Batterisyren blir enten nøytralisert og uskadeliggjort, eller omdannet til vaskepulver. Blyet i batteriene blir viderebehandlet og brukt i nye batterier. EPS (Isopor) EPS gjenvinnes til plastprodukter som bygningsartikler, kulepenner, CD-covere, PC-skall og hagemøbler. Bildekk De blir brukt til produksjon av veiunderlag, støyvoller, deponioverdekning, sprengmatter m. m. Noe blir også brukt til energiformål, og brennverdien i bildekk er like god som i kull. Restavfall Restfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes. IØR sender dette avfallet til forbrenningsanlegg, der avfallsmengdenes brennenergi erstatter eksempelvis olje til fjernvarmeanlegg.

Hva blir plast gjenvunnet til 6

  1. Hva blir plast gjenvunnet til e
  2. Hva blir plast gjenvunnet til payday
  3. Hva blir plast gjenvunnet tic tac
  4. Sveits alpene sommer
  5. Hva blir plast gjenvunnet til 1
  6. Hva blir plast gjenvunnet tilt
  7. Hva blir plast gjenvunnet til may
  8. Hva blir plast gjenvunnet til en

Grønt Punkt er et non-profit-selskapet sørger for finansieringen av returordningene våre. – Plasten blir da gjerne til små pellets. Pelletene er en råvare som kjøpes av plastindustrien. Det er viktig for oss å motivere til at industrien etterspør gjenvunnet vare. Da får vi et sirkulært kretsløp som virker Hvilken type plast blir til hva? Plasten som resirkuleres sorteres i forskjellige kvaliteter, smeltes ned og brukes som råvare inn i produksjon av nye produkter, forteller Ljøstad. Og hva de forskjellige plastkvalitetene kan bli til, følger et grundig system: Innpakningsplast som isbokser og ketchupflasker er laget av polypropylene (PP) og kan bli til blant annet søppelbøtter, snøskuffer, kontorstoler, blomsterpotter og støvsugere. Bæreposer, vaskemiddelflasker og vannkanner bestående av polyethylene (PE-HD) og kan omdannes til rør, tykk folie eller slanger. Isopor og yogurtbegere er laget av polystyrene (PS) og blir til kleshengere og bokser. Plastflasker, -folie og blanke bokser (fra for eksempel rekesalat eller druer) består av polyethyleneterephtalate (PET) som kan bli til tekstiler (blant annet fleece), bildeler eller nye drikkeflasker.

F. eks brukes det ca. 95 prosent mindre energi på å gjenvinne aluminium enn ved produksjon av nytt aluminium fra naturen. For jern er energibesparelsen ca. 75 prosent. Metaller gjenvinnes med like god kvalitet som nye råvarer som hentes via gruvedrift fra naturen. Hageavfall Hageavfall resirkuleres til jord og jordforbedrende produkter, avhengig av hvor det leveres. Det som leveres på Gålåsholmen blir jord som selges på gjenvinningsstasjonene. Her er et glimt fra jordproduksjonen der: Ellers går hageavfallet til lokale jordprodusenter, og noe går til energigjenvinning. Klær, tekstiler og sko Klær, tekstiler og sko gjenbrukes som er, hvis de er hele og kan gjenbrukes. Ødelagte går enten til nye tekstilprodukter eller energigjenvinnes. Klær som leveres på gjenvinningsstasjonen håndteres videre via UFF. Elektrisk og elektronisk avfall Alle ting som går på strøm, enten i form av batterier eller stikkontakt, inneholder farlige stoffer som må behandles spesielt. EE-avfallet vi tar imot sendes til gjenvinning via Stensli gjenvinning, som igjen er en del av den nasjonale returordningen Renas.