Svar På Prøver Hos Legen På Nett

August 18, 2021, 12:56 am

Fürst brukte ett år på å teste ut en pilotversjon før webportalen ble åpnet for alle i juli 2018. Tilbakemeldingene fra legesentre som var med som «testkaniner» har vært utelukkende positive, forteller Helgheim. Legesentrene er lykkelige fordi de får mindre arbeid med å sende ut og besvare telefoner om prøvesvar. Pasientene er fornøyd fordi de – i beste fall - kan få svar allerede samme ettermiddag og kveld som prøven tas. Kort svartid er nyttig for eksempel hvis man lurer på om en infeksjon skyldes virus eller bakterier og om man skal begynne på antibiotika eller ikke. Bekymret for uro Helgheim innrømmer at de hadde ventet enn viss skepsis. Særlig var Fürst bekymret for hvordan pasienter ville reagere om de fikk avvikende prøvesvar og ikke fikk tak i legen sin. Det er en bekymring som deles av Mona Unnerud, leder av Yrkesetisk råd i BFI (se egen sak). Så langt har Fürst fått én slik negativ tilbakemelding. − Det gjaldt en pasient som ble veldig urolig da vedkommende så resultatene sine.

Svar på prøver hos legen på nett online

Har du vært hos legen og tatt prøver som er sendt inn for analyse? Visste du at du selv kan sjekke prøvesvarene, uten å måtte vente på at legen tar kontakt med svar - som kanskje ikke skjer? I alle fall kan du det dersom prøvene analyseres hos Fürst medisinsk laboratorium, som mange legekontorer benytter. Fürst Pasient er en tjeneste hvor du selv kan logge deg inn og få detaljert oversikt over alle dine prøvesvar. Direktoratet for e-helse sier til Dinside at tjenesten fra Fürst foreløpig er den eneste tjenesten de kjenner til som tilbyr dette, men at du i 2020 også skal få prøvesvar på Logg inn med ID-porten Marie Buchmann, medisinsk direktør i Fürst, forteller til Dinside at de har hatt forskjellige varianter av pasienttjenesten i flere år, men at det i den tidligere versjonen var slik at legen måtte gi en kode til pasienten, som så måtte bruke denne sammen med en SMS fra laboratoriet, til å logge seg på for å se det aktuelle prøvesvaret. - Men etter den nye EU-forordningen om personvern, herunder pasientens rett til innsyn i egne prøvesvar, fikk vi laget en egen pasientportal.

  1. Beko side-by-side kjøleskap med fryser GN1416220CX (182 cm) - Kjøleskap med fryser - side-by-side - Elkjøp
  2. Reptiler på norsk
  3. Reiseforsikring - Finn den beste reiseforsikringen for deg
  4. Røde prikker i ansiktet
  5. To på rømmen viaplay stream
  6. Svar på prøver hos legen på nettoyage
  7. Jurylederen om det nye Munchmuseet: – Det ser helt skrekkelig ut | ABC Nyheter
  8. Øyekatarr (konjunktivitt) - helsenorge.no

Det er svært beklagelig, men bortsett fra dette ene tilfellet anser vi portalen som en suksesshistorie. Den dekker et behov for informasjon som åpenbart er der, mener Helgheim. Brukertallene gir ham rett. Siden oppstart i fjor sommer har portalen fått mer enn 32 000 registrerte brukere, og i snitt er 2000 mennesker innom daglig. Per i dag gjøres alle prøvesvar fra mikrobiologiske og biokjemiske analyser tilgjengelig. Svar på patologiprøver holdes utenfor. − Det krever en viss kompetanse for å tolke prøvesvar innen patologi. Vi vil vente litt med å la pasienter lese slike prøvesvar på nett, nettopp for å unngå å skape usikkerhet og uro, sier Helgheim. Asle Helgheim forteller at Fürst har gode erfaringer med at pasientene har tilgang på prøvesvar på nett. Foto: Fürst Kan kontakte pasienter Brukere av portalen benytter Bank-ID for å logge inn. Hvem pasientene er og hva slags prøvesvar de sjekker, har Fürst ingen mulighet til å finne ut. Men siden alle som bruker tjenesten må registrere seg, kan laboratoriet få kontakt med dem ved behov.

Meldinger fra fastleger som benytter digitale tjenester på Meldinger fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), dersom du deltar i denne. Meldinger fra kommunehelsetjenesten, dersom du deltar i utprøvingen av dette. Meldinger knyttet til fullmakter, bytte av fastlege, og digitale skjema. Svar fra saksbehandlere. Resultater fra helseundersøkelser eller prøveprosjekter du deltar i. Skriv ny melding Du kan skrive nye meldinger ved å trykke på "Skriv melding"-knappen. Du kan skrive ny melding til de helsekontaktene du har på helsekontakter-siden. I tillegg kan du sende melding til fastlegen din, dersom vedkommende tilbyr digitale tjenester på Her får du vite mer om fastleger med digitale tjenester. Les mer om helsekontakter-tjenesten. Meldinger fra helse- og omsorgstjenestene i kommunen Hvis du mottar kommunale helsetjenester og bor i et område som deltar i utprøvingen av disse tjenestene på, kan du nå bruke nye tjenester på, som for eksempel meldinger fra helse- og omsorgstjenestene i kommunen.

VANLIG FORLØP VED BESØK VED LEGEKONTORET FEM FASTE: Ved ankomst går du og setter deg på venterommet. Det er ikke nødvendig å melde sin ankomst med mindre du er for sen. Vi minner om at en legetime normalt er på ca 15 minutter og at man tar opp 1-2 problemstillinger av gangen. Inne hos legen vil du få nødvendige resepter, sykemeldinger, henvisninger osv., og det vil bli bestemt om du skal innom laboratoriet. I så fall vil du bli satt opp på laboratorietimelisten, og venter utenfor laboratoriet til du blir oppropt. Siste stasjon er betalingsautomaten. I forbindelse med legebesøk skal det betales en egenandel samt noen ganger tilleggstakster for utstyr, forbruksmaterell, medisiner osv. Beløpet skal du betale Credicare betalingsautomat ved utgangen. Beløpets størrelse er i hennhold til Normaltariffen for fastleger. (Se under Lenker for å få tilgang til gjeldende prisliste. ) Sjekk alltid betalingsautomaten før du forlater legesenteret, også om du er under 16 år, er gravid eller har frikort.

− Selv om det skjer sjelden, hender det at prøvesvar blir endret eller modifisert. Da må vi kunne varsle pasienten dersom svaret blir endret etter at de har sjekket på nett, forklarer Helgheim. Sverre Ur tilhører en av pasientgruppene som Helgheim tror vil ha særlig nytte av løsningen, nemlig mennesker som lever med kronisk sykdom og som dermed er blitt vant til å lese prøvesvar. Diabetes type 1 er en sykdom som oftest oppstår når man er barn eller ungdom (se faktaboks), men lederen i Diabetesforbundet ble diagnostisert da han var 42 år. Prøvetaking del av hverdagen I de tjue årene som er gått siden da, har målinger og prøvetaking blitt en naturlig del av livet. Mange diabetikere injiserer fremdeles insulin med sprøyter, men flere og flere har tatt i bruk moderne insulinpumper. Ur er blant sistnevnte. Festet til magen har han en sensor som ved hjelp av en radiosender overfører data til insulinpumpa som han bærer på seg hele døgnet. Blodsukkerverdier vises kontinuerlig på en liten skjerm på pumpa.

Hvis du må ha resept samme dag, ta kontakt på telefon. Jeg har BLÆREKATAR? Ring for rask legetime. Husk å ta med urinprøve. Hvis jeg ønsker å FJERNE FØFLEKK el. l.? Bestill time som angitt over. Legen vil som regel vurdere føflekken og så sette opp på time for fjerning / innsending. Dersom jeg skal måle INR? Ta kontakt i ekspedisjon. Hvis jeg ønsker å ta en BLODPRØV E? Hovedregelen er at ingen skal ta blodprøver før lege har vurdert bakgrunn ("indikasjon") og hvilke prøver som skal tas. Man må derfor inn til en legetime først. Hvis jeg synes det går FOR LANG TID TIL JEG HØRER NOE FRA LEGEN etter at jeg har tatt blodprøver eller andre undersøkelser? Hovedregelen er at legen tar kontakt hvis det er gjort avvikende funn som bør kontrolleres eller følges opp. Vi har ikke kapasitet til å informere om normale prøvesvar, men dette kan du avtale i hvert enkelt tilfelle med fastlegen din. Hvis jeg trenger SYKEMELDING ELLER FORLENGELSE AV SYKEMELDING? Bestill time som angitt over hvis ikke annet er konkret avtalt med fastlegen din.

Prøveresultatene blir først sendt ut når alle dine analyseresultater er klare. Vi anbefaler at pasientene har kontakt med sin lege/terapeut slik at de får oppfølging når prøvesvarene foreligger. Resultater fra andre laboratorier enn Lab1: Lab1 står ikke ansvarlig for utsendelse av resultater tilknyttet andre laboratorier, har du spørsmål vedrørende dette, må du selv kontakte disse laboratoriene. Har du tatt prøver hos Lab1 som var til Fürst Medisinsk Laboratorium, så sender de ut prøvesvar via PasientWeb. Vi gjør igjen oppmerksom på at Lab1 ikke har tilgang til disse svarene, og derfor heller ingen anledning til å bistå med prøvesvar.

Der jobber man med å utvikle en felles elektronisk pasientjournal. − Ambisjonen er å samle all informasjon om pasienten ett sted, og at pasienten skal ha tilgang til det meste, om ikke alt. Å gjøre prøvesvar tilgjengelig på nett, slik Fürst nå gjør, er derfor et naturlig steg i den digitale utviklingen, mener Ur. Prøvesvar på nett gir kort svartid og bedre oversikt for pasientene, men kan også volde stor bekymring, tror Mona Unnerud, leder av BFIs yrkesetiske råd. − Personlig er jeg for ny, effektiv teknologi. For pasientene er det fint å kunne se prøvesvar flere ganger. Det er mange som opplever at de ikke får med seg alt legen sier, påpeker hun. Mona Unnerud, leder av BFIs yrkesetiske råd. At man kan få svar på prøver allerede samme dag er et åpenbart gode, sier Unnerud, men hun påpeker at det kan være ulemper knyttet til å sjekke resultater om kvelden, for eksempel. − Hvordan oppleves det da å få en verdi som ligger høyt eller lavt? De får jo ikke tak i rekvirerende lege på kveldstid.

Lyst til å diskutere?

  1. Kamper i dag vm
  2. Kåre joao pedersen
  3. Er årsavgift betalt
  4. Oslo city åpningstider
  5. Nye regler for veteranbiler 2019