Gynekologisk Undersøkelse Etter Fødsel

August 18, 2021, 1:28 pm

Hva er gynekologi? Gynekologi er læren om sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganer. Det er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i eggstokkene, egglederne, livmoren, livmorhalsen, skjeden og rundt skjedeåpningen. Sykdommer kan være betennelser, svulster, blødningsforstyrrelser, urinlekkasje. Gynekologer har ekspertise om sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganer. Selv om en del gynekologer driver privat praksis, jobber de aller fleste i sykehus. Mye utredning og behandling av sykdommer i kvinnens kjønnsorganer foregår derfor ved sykehusenes poliklinikker eller inne på sykehuset. Gynekologisk undersøkelse Utredning av mulig sykdom i de kvinnelige kjønnsorganer består i klargjøring av sykehistorie, kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk. Sykehistorien Sykehistorien får gynekologen rede på gjennom å intervjue deg. Innholdet i samtalen bestemmes selvfølgelig av dine aktuelle plager. Det overordnede målet for legen er å få en klar fremstilling av symptomenes art og hvordan de har utviklet seg over tid.

Spontanabort - Klikk.no

gynekologisk undersøkelse etter fødsel lyrics

Er det naturlig å være bekymret? I større eller mindre grad er vi alle litt sjenerte. Det gjelder blant annet når vi skal vise oss frem. Og det gjelder kanskje spesielt når vi skal presentere våre mest intime deler foran andre mennesker. Til tross for alt frisinn, dekker vi oss fortsatt til med et fikenblad om mulig. Hvis du skal til underlivsundersøkelse - gynekologisk undersøkelse- merker du kanskje den samme bluferdigheten. Du går til undersøkelse kun hvis det er helt nødvendig. Hvem får foretatt en gynekologisk undersøkelse? Unge kvinner opplever kanskje deres første underlivsundersøkelse i forbindelse med at de skal starte med p-piller. Dette er ikke nødvendig med mindre man har mistanke om at man er smittet med en kjønnssykdom. Leger bruker spekler, som også kalles andenebb etter dets form. Når spekelet er på plass, kan legen se opp til livmormunnen. Samtidig kan det tas slim- og celleprøver ved behov. Det kan ikke merkes. Denne delen av undersøkelsen varer kun kort tid - kanskje et halvt minutt.

Her fikk hun beskjed om at det var vanlig med slike smerter i etterkant av denne typen undersøkelser. To dager etter hadde Elin så vondt at hun måtte gå krokbøyd, deretter fikk hun også feber. – Hun tåler mye smerte. Jeg hadde gått i bakken for lenge siden. Det var forferdelig å se henne ha så vondt, så denne søndagen forsøkte jeg å få henne til å kontakte legevakten. Men hun insisterte på å vente til mandag, da gynekologene hadde sagt at dette var normalt, sier Elins ektemann, Rune Halvorsen (49). Først begynte Elins bein å bli svarte på tærne. Foto: Privat Kritisk situasjon Da det hadde gått fem dager siden den gynekologiske undersøkelsen, klarte hun ikke mer. Elin oppsøkte fastlegen, hvor hun fikk morfin og ble sendt hjem igjen. Det var først dagen etter at alle alarmklokkene begynte å ringe. Onsdag 4. september møtte Elin opp hos fastlegen, hun hadde da 125 i puls og en CRP på 364 - som normalt skal ligge under 10. Dermed ble hun sporenstreks sendt i ambulanse til sykehuset. – Først da skjønte vi at situasjonen var svært alvorlig.

Til slutt kjenner legen med to fingre innvendig i skjeden, eller eventuelt en finger i skjeden og en i endetarmen. Den andre hånda legges flatt oppå magen din. Dersom skjedeinngangen er trang, kan legen bruke bare en finger i skjeden eller endetarmen. Legen kan nå kjenne livmoren og vurdere dens størrelse og hvordan den ligger. Legen kan av og til også kjenne de to små eggstokkene ut til hver sin side av livmoren. Samtidig kan legen vurdere om det er noen forandringer i underlivet, til sidene, forover og bakover. Samtidig som legen undersøker deg, vil han eller hun spørre deg om du kjenner ubehag eller smerte. Du kan selvfølgelig også selv si i fra om du kjenner noe ubehagelig. Som regel går dette helt greit uten noen smerte. Også denne delen av undersøkelsen varer kun et kort øyeblikk. Så er du klar til å sette deg opp, og undersøkelsen er overstått. Det var ikke verre enn dette. Skrevet av: Katrhine Woie, lege etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, lege

Globalt er også byrden med blodforgiftning så stor at Verdens helseorganisasjon (WHO) vedtok en resolusjon mot blodforgiftning eller sepsis i 2017. Selv om medlemslandene bes om å etablere gode strategier for å forebygge, diagnostisere og behandle blodforgiftning, er tematikken nærmest fraværende i helsedebatten her til lands.

Delte informasjon fra gynekologiske undersøkelser på Instagram 63 svenske kvinner fikk svært personlig informasjon spredt i sosiale medier. DELTE GYNEOKOLOGISK INFORMASJON: En mannlig sykepleier i Sverige er siktet for å ha brutt seg inn i journaler og spredd informasjon fra gynekologiske undersøkelser av 63 kvinner på Instagram. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon En 31 år gammel sykepleier i Region Skåne i Sverige er siktet for grov datakriminalitet, alvorlig brudd på personvern og for brudd på taushetsplikten, etter at han skal ha brutt seg inn i helseregionens datasystem. Der skal han ha funnet informasjon fra gynekologiske undersøkelser på hele 63 kvinner, som han så skal ha spredd på Instagram. Det er Aftonbladet som først omtaler saken. Ble avslørt på Instagram Det var morgenen 29 januar at mannen skal ha blitt arrestert på bakgrunn av siktelsen. Ifølge avisa, skal sykepleieren i dagene mellom nyttårsaften og til 4. januar ha brutt seg inn i journalene hos gynekologisk avdeling ved Region Skåne.

Gynekologisk undersøkelse etter fødsel

Foto: Privat De neste dagene stabiliserte Elins organer seg og ekteparet kunne nok en gang puste ut. Men da begynte armene og beina hennes å få en nyanse av en blå-svart farge. Den livstruende blodforgiftningen hadde gjort at vevet i armer og bein ikke hadde fått nok oksygen og døde. For hver dag som gikk ble stadig flere tær, og etterhvert hele foten, svart. – Jeg turte knapt å lette på dynen for å se på de kullsvarte beina mine. Det var helt forferdelig, sier Elin og grøsser. Fortvilelse og sinne Legene kjempet lenge for å redde beina og Elin tviholdt seg til håpet. Men 11. oktober kom legene inn på rom 52 på kirurgisk avdeling og sa ordene hun ikke ville høre. De ble nødt til å amputere høyre bein midt på leggen. – Da kom tårene. Fortvilelsen, sinnet og oppgittheten. Hvorfor? Hvordan kunne en gynekologisk undersøkelse ende med amputasjon, spør Elin seg i sykesengen. Hun føler ikke at hun har fått klare svar fra legene. I syv uker har hun ligget lenket til sykesengen, uten å vite helt hva som kommer til å skje.

  1. Hvordan lage mojito
  2. Gynekologisk undersøkelse - JournalWiki
  3. 3 grads forbrenning behandling
  4. Tilbehør til ravioli med ost
  5. Eiendomsmegler 1 bodø
  6. Tips til rampestreker
  7. Sykepleier siktet - Delte informasjon fra gynekologiske undersøkelser på Instagram - Dagbladet
  8. Hvis eller viss
  9. Jobb som avisbud oslo
  10. Gynekologiske fistlar - Helse Bergen
  11. Statens reiseregulativ kilometergodtgjørelse 2017 calendar
  12. Ukedager på engelsk

Det er vanlig å måle beta HCG i blodet med et par dagers mellomrom. En gynekologisk undersøkelse: Legen kan se om livmorhalsen har begynt å åpne seg eller om abortprodukter kommer ut fra livmoren. En ultralydundersøkelse: Dette brukes for å se etter hjerteslag og undersøke om barnet utvikler seg normalt. En ultralydundersøkelse kan være usikker tidlig i svangerskapet og da brukes oftest to beta HCG-målinger. Men etter uke 8 er det kun ultralyd som kan bekrefte en abort. Kvinners opplevelse av spontanabort varierer mye. For noen kvinner likner det på opplevelsen av å ha en vanlig menstruasjon. Men det kan også være skremmende, særlig hvis du har sterke smerter og blør mye. Du bør be om smertestillende hvis du har mye vondt. En sjelden gang vil kvinner med kraftig blødning trenge blod- eller plasma-overføringer. Men det er svært sjelden at en spontanabort forårsaker varige helseproblemer. Behandling Det er ingenting du kan gjøre for å hindre eller stoppe en spontanabort. Legen vurderer hva slags type abort du har: En "missed abortion" betyr at fosteret er dødt i livmoren, men at det ikke støtes ut En partiell (delvis) abort innebærer at noe, men ikke alt vev er støtt ut av livmoren.

Samtale med helsepersonell og støtte fra familie og venner, kan hjelpe deg gjennom sorgprosessen. De fleste kvinner som har en spontanabort, opplever et vellykket svangerskap senere. Hvis du har hatt tre eller flere spontanaborter, kan legen utrede deg for å se om det skyldes en bestemt årsak. Da vil du sannsynligvis ta blodprøver for antifosfolipid-syndrom, som er en blod-koaguleringssykdom. Men fordi spontanabort er så vanlig, vil du sannsynligvis ikke ta tester hvis du har hatt færre enn tre spontanaborter. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn.

gynekologisk undersøkelse etter fødsel karaoke gynekologisk undersøkelse etter fødsel remix