Skatt På Salg Av Aksjer I Aksjeselskap

August 18, 2021, 9:20 am

Skatt ved salg av legepraksis drevet i et aksjeselskap eller ansvarlig selskap Kjøp og salg av praksis Mange legekontor som er organisert slik at det er et aksjeselskap eller et ansvarlig selskap (ANS/DA) som står for den felles driften, mens hver enkelt lege har sitt enkeltpersonforetak. I enkeltpersonforetaket ligger da for eksempel fastlegehjemmelen. I slike tilfeller blir salg av virksomheten din en kombinasjon av aksjesalg/salg av andel og salg av enkeltpersonforetak. Det viktigste å i disse tilfellene er at du får to klart definerte valg når du skal selge virksomheten. Du kan velge mellom å selge innmaten i selskapet, altså eiendelene, eller selge hele din eierandel i selskapet. Dette gir deg en god mulighet til å spare store penger dersom du gjør et gjennomtenkt valg. Salg av innmaten Hvis du velger å gå for en løsning hvor du selger innmaten i selskapet, vil du havne i en lignende situasjon som hvis du selger et enkeltpersonforetak. Ved et slikt salg selges eiendelene hver for seg, og du kan velge mellom å skatte av hele gevinsten i realisasjonsåret eller å utsette skatten.

Skatt på salg av aksjer i aksjeselskap

Selskapet nådde ikke frem med klagen til skatteklagenemnda. Ligningen ble opprettholdt av Kristiansand tingrett. Selskapets anke til Agder lagmannsrett førte heller ikke frem. Selskapet anket videre til Høyesterett, men ankeutvalget tillot ikke anken fremmet for Høyesterett. Lagmannsrettens dom ble dermed rettskraftig. Lagmannsrettens begrunnelse Selskapet bestred ikke at det ble vurdert å selge eiendommen parallelt med omstruktureringsarbeidet, og at man var opptatt av å få til en skattemessig tilpasning til de nye skattereglene. Den skattyter som hadde innrettet seg etter det regelverk som lovgiver med åpne øyne hadde lagt opp til, burde etter selskapets oppfatning være beskyttet mot gjennomskjæring. Lagmannsretten var ikke enig i denne argumentasjonen. Et grunnvilkår for å kunne anvende den ulovfestede gjennomskjæringsnormen er at det hovedsakelige formålet med transaksjonen er å spare skatt. Lagmannsretten mente at det skattemessige fremstod som det åpenbare og hovedsakelige formål med transaksjonen.

Frem til 1960 var det fritt å velge mellom boligaksjeselskaper og borettslagskonstellasjoner. Utenfor de største boligbyggelagene ble det i stor grad etablert boligaksjeselskap, særlig fordi aksjeselskap var en kjent selskapsform og mindre profesjonelle utbyggere valgte å holde ved denne ved organiseringen av boligselskaper fremfor borettslag som fremsto som en ukjent ordning. Etter at borettslagslovene trådte i kraft 1. juli 1960 ble det ikke lenger adgang til å etablere boligaksjeselskaper. Det ble imidlertid åpnet for opprettelse av boligaksjeselskap ved ppføring av nybygg i 1983. Unntaket er ikke lenger aktuelt ettersom borettslagsloven fra 2003 gjeninnførte forbudet og det er dermed ikke mulig å opprette nye boligaksjeselskap. Det er imidlertid fortsatt mange boligaksjeselskaper i Norge, særlig i Oslo, Bergen og Stavanger. Eiendomsmegler: Se også denne artikkelen om salg av aksjebolig – og hva man bør passe på når de selges: Salg av aksjebolig Anvendelse av borettslagsloven Ved revisjonen av borettslagsloven i 2003 besluttet lovgiver at likheten mellom borettslag og boligaksjeselskap tilsier at borettslagsloven i en viss grad skal gjelde også for boligaksjeselskapene.

Dette kalles «fritaksmetoden». Det er viktig å merke seg at dersom holdingselskapet eier 90% eller mindre av aksjene i datterselskapet, betaler holdingselskapet 0, 69% skatt på utbyttet (dvs. 3% av utbyttet blir skattlagt med 23%). Du kan dermed reinvestere hele utbyttet i aksjer, eiendom eller andre investeringer og spre risikoen i din portefølje. Du må først betale skatt på nevnte utbytteinntekter når holdingselskapet betaler utbytte til deg privat. Reinvesteringer innenfor fritaksmetoden (aksjer, aksjefond, mm. ) vil også være skattefritt for ditt holdingselskap. Ved salg av selskap Hvis du selger aksjer i et AS som du eier privat, må du betale skatt om du har gevinst på aksjene. Gevinsten skattes da 30, 59% (31, 68% for 2019) utover skjermingsfradraget. Skjermingsrenten var 0, 8% for 2018, noe som tilsvarer en tenkt risikofri rente, etter skatt. Det er kun avkastning som overstiger skjermingsrenten som er skattepliktig. Dette er for å sikre at det skatteyteren alternativt kunne oppnådd på en risikofri normalavkastning unntas fra ekstrabeskatning.

Salg av aksjer eller salg av eiendom - Magma

Flere faktorer virker inn på hvordan, og når, aksjeeiere kan selge aksjene sine i selskaper som ikke er på børs. Aksjehandel reguleres av aksjeloven § 4-16. På Firmanytt har vi skrevet en oversikt over hvordan det gjøres, og hvilke regler som gjelder. Les hele saken på Firmanytt. Hvordan avgjøres prisen? Pris per aksje er i utgangspunktet noe som kjøper og selger kommer frem til selv. Det er tilbud og etterspørsel som gjelder, men når selger og kjøper har for nær tilknytning til hverandre, er det lovpålagt at revisor skal godkjenne prisen for å sørge for at den ikke ligger under den reelle markedsprisen. Et eksempel er hvis aksjene skal selges til aksjeeierens eget holdingselskap, venner, eller familie, som i aksjeloven defineres som nærstående. Lovkravet om revisor skal hindre muligheten for å unndra skattepliktig gevinst på overskuddet av et aksjesalg, ved å selge til nærstående. Lurt med skriftlig avtale En skriftlig avtale er ikke påkrevd, men den er et nyttig dokument å ha i tilfelle tvister skulle oppstå i etterkant.

Samles opp Skjermingsfradraget samles opp årlig, så lenge du eier aksjene. Selger du aksjer med en gevinst som er lavere enn totalen av skjermingsfradraget, slipper du å skatte av gevinsten. Selger du med gevinst som er høyere, skatter du for overskuddet minus skjermingsfradraget. Rentene utløses først etter nyttår. Det lønner seg derfor kanskje ikke å selge aksjeposter like før nyttår, fordi du går glipp av et helt år med skjermingsrente. Ingen utbetaling i cash Hvis du selger aksjene dine etter å ha eid dem i 10 år, og du i denne perioden har samlet opp kr 12 000 i skjermingsfradrag (inntekt fra skjermingsrenten), vil du kunne trekke denne summen fra totalgevinsten på salget. Dette gjør at du betaler mindre skatt av aksjegevinsten. De 12 000 er en skattelette du får i «gave» fra staten. Merk at du ikke får utbetalt oppspart skjermingsfradrag som rene penger. Siden det er en skattelette får du ikke skjermingsfradrag dersom du taper på aksjesalget (men du får vanlig skattefradrag for tapssummen).

  1. Julegavetips til barn 11 år
  2. Kjøp og salg av virksomhet eller aksjeselskap - Transaksjonsadvokater
  3. Garasjetips: " Størrelser på garasjer"
  4. Klp aksjeglobal indeks v
  5. Noen som er gira på en Norsk guild til World of Warcraft: Classic? : DataspillereNorge
  6. Lov om aksjeselskaper (aksjeloven) - V. Samtykkekrav ved eierskifte - Lovdata
  7. Skatt på salg av aksjer i aksjeselskap remix
  8. Skatt på salg av aksjer i aksjeselskap 2018
  9. Buss stavanger oslo
  10. Skatt på salg av aksjer i aksjeselskap live
  11. Sut navn

Slik selger du aksjer i private selskaper | Starte-AS.no

Før skatten beregnes skal det også trekkes fra et skjermingsfradrag i gevinsten. Skjermingsfradraget er et bunnfradrag fra staten, som sikrer aksjeeiere en avkastning på aksjene sine tilsvarende det de ville fått hvis de hadde satt pengene i banken. Eksempel: Ole skal selge klinikken sin Legeforum AS. Inngangsverdien på aksjene er 100 000 kroner og Ole selger alle aksjene i klinikken for 500 000 kroner. Ole har et skjermingsfradrag på 10 000 kroner som reduserer gevinsten. Han har dermed en skattemessig gevinst på 390 000 kroner. Denne skattlegges i salgsåret. Hva er så mest gunstig når du eier aksjene selv? Hvis du har høy inngangsverdi på aksjene/andelen (selskapet kostet mye å kjøpe, har høy aksjekapital eller lignende) vil det antageligvis lønne seg å selge aksjene i selskapet. Hvis hver enkelt eiendel har kostet mye og fortsatt har høy skattemessig verdi, vil det normalt sett tippe avgjørelsen i retning at man bør selge innmaten. Merk at til forskjell fra et innmatssalg, har du ved salg av aksjer/andeler ikke anledning til å utsette skatten.

En annen viktig forskjell mellom aksjer/andel og innmat er at kjøperen påtar seg større risiko ved kjøp av aksjeselskapet/selskapsandel fremfor de enkelte eiendeler. Fra kjøpers ståsted vil dermed aksjekjøp generelt sett medføre større risiko enn innmatskjøp, fordi han samtidig også overtar alle forpliktelser og ansvar som ligger i selskapet. Det kan medføre at selve prosessen rundt salget blir en helt annen. Privatpraktiserende leger som er deleier i et aksjeselskap (AS) eller i et ansvarlig selskap (ANS) hvor felleskostnader fordeles, som for eksempel kontorleie og personalkostnader, har også ofte et enkeltpersonforetak i tillegg. I slike tilfeller er det vanlig at kjøper tar over selgers andel av aksjene/andelene i aksjeselskapet/ansvarlige selskapet. Det er praksisen samlet sett, herunder avtalene med andre leger i gruppepraksisen, som danner grunnlaget for verdsettelsen. I utgangspunktet er det fritt frem for selger å selv bestemme pris på aksjene, men det vanlige er at aksjene i en overdragelse hvor selve praksisen ligger i enkeltpersonforetaket verdsettes til kostpris.

Forut for handelen bør det avklares om det foreligger heftelser, samtykkekrav, konkurranserettslige hinder, finansieringsmessige spørsmål, skatterettslige forhold eller om det gjelder konsesjonskrav som det må tas hensyn til. Sentrale forhold i partenes avtale Normalt går det en viss tid fra tidspunktet partene enes om et kjøp/salg, og til selskapets aksjer overføres. Et forhold som ofte skaper tvister og utfordringer som følge av denne mellomperioden er hvordan kjøpesummen skal beregnes. I mellomperioden er det som hovedregel selgeren som har ansvaret og risikoen for driften dvs. verdiskapningen eller verdireduksjonen i selskapet. Hvordan verdiene/tapene skapt i perioden skal fordeles mellom partene bør reflekteres i partenes kjøps- og salgsavtale. Videre bør viktige spørsmål som adgangen til å utdele utbytte, gjennomføre utdelinger, garantier, samt andre plikter og rettigheter reguleres i avtalen. Partene bør søke advokatbistand i denne forbindelse. Heftelser og kolliderende rettigheter Partene bør avklare om aksjene og selskapets underliggende objekter er heftelsesfrie eller ei.

Dette kan likevel ikke kreves hvis 1. selskapet utpeker en annen som er villig til å overta aksjene på samme vilkår som erververen, eller 2. innløsning vil medføre vesentlig skade for selskapets virksomhet eller for øvrig virke urimelig overfor selskapet. (4) Krav om innløsning må fremsettes senest to måneder etter at erververen mottok underretning om at samtykke til ervervet var nektet. Er avtalen omgjort etter første ledd nr 1, kan kravet om innløsning i stedet fremsettes av avhenderen, likevel slik at avhenderens frist for å kreve innløsning tidligst utløper en måned etter omgjøringen. (5) Innløsningssummen skal fastsettes etter aksjens virkelige verdi på det tidspunktet kravet er fremsatt. En bestemmelse i vedtektene som angir beløpet eller hvordan innløsningssummen skal beregnes, kan lempes etter avtaleloven § 36. (6) Oppnås ikke enighet om innløsningskravet, avgjøres dette ved skjønn, hvis ikke noe annet blir avtalt.

  1. Nordby kjøpesenter sverige åpningstider 1 mai
  2. Dyrke sopp freak
  3. Steinrøysa neri bakken
  4. Med holidays