Hpv Vaksine Menn

August 18, 2021, 7:15 pm
  1. Genser menn
  2. Norske menn

Fikk restlageret gratis Høsten 2018 fikk menn som har sex med menn født etter 1991 tilbud om gratis hpv-vaksine. Den gangen hadde helsemyndigheten et restlager av vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet som de valgte å tilby utvalgte grupper. Menn som har sex med menn, var én av disse gruppene. Folkehelseinstituttet distribuerte rundt 10 000 doser hpv-vaksine fra restlageret, men har ikke data på hvor mange av disse som ble gitt til menn som har sex med menn. Les også: Kreften som kan forhindres 9 av 10 gutter takker ja til hpv-vaksine

Genser menn

Det vil si at den beskytter mot kjønnsvorter (HPV 6 og 11), de HPV-typene Cervarix dekker (16, 18, 31, 33, 45), og HPV-type 52 og 58. Gardasil har ikke vist å ha en terapeutisk effekt og skal derfor ikke brukes som behandling av livmorhalskreft og forstadier til dette. ​​ Varighet Vaksinene gir svært god beskyttelse mot forstadier til kreft og vedvarende infeksjon av HPV-typene i vaksinen. Vedvarende beskyttelseseffekt er så langt påvist i 8 år etter fullført primærvaksinasjon. Effekten over lengre tid og behovet for revaksinering er ikke klarlagt, men produsentene har forpliktet seg til å undersøke dette nærmere. Det er foreløpig usikkert om vaksineringen må gjentas etter noen år. Beskytter ikke mot andre sykdommer Vaksinene beskytter ikke mot andre typer HPV som forårsaker livmorhalskreft. Vaksinene gir ikke beskyttelse mot en HPV-type som man allerede er infisert med ved vaksinasjonstidspunktet. ​ Vaksinene kan bare beskytte mot sykdommer forårsaket av HPV-typene og ikke mot andre seksuelt overførbare sykdommer.

Vedvarende HPV-infeksjon kan i noen tilfeller føre til celleforandringer som igjen i løpet av noen år kan utvikle seg til ulike former for kreft. Ingen ventetid. Uten henvisning HPV-vaksinen gir beskyttelse livmorhalskreft, i tillegg til vulva- og vaginalkreft og endetarmskreft. Vaksinen beskytter dessuten mot kjønnsvorter hos kvinner og menn. Det finnes ulike varianter av HPV-viruset. HPV-vaksinen beskytter mot HPV-typene som forårsaker ca. 70% av tilfellene av livmorhalskreft, og 90% av alle tilfeller av kjønnsvorter. Når bør du ta HPV-vaksinen? Siden HPV-vaksine virker forebyggende gir den best effekt når den gis før seksuell debut. Det er imidlertid ikke farlig å ta vaksinen etter dette. Vaksinen vil gi beskyttelse mot HPV hos dem som ikke er smittet med disse virustypene fra før. Som et ledd i barnevaksinasjonsprogrammet blir denne vaksinen nå rutinemessig gitt til både jenter og gutter i 7. klasse. HPV-vaksine og gutter HPV-vaksine er godkjent til bruk også hos gutter. Det er en økende trend i antall krefttilfeller forårsaket av HPV hos menn.

Vaksinene lages med en metode som kalles "rekombinant DNA-teknologi". Vaksinene gir best beskyttelse når den gis før seksuell debut. I Norge er det tre HPV-vaksiner på markedet, Cervarix, Gardasil og Gardasil 9. Cervarix beskytter mot celleforandringer i livmorhalsen som er forstadier til kreft. Gardasil og Gardasil 9 beskytter mot celleforandringer i livmorhalsen og ytre kvinnelige kjønnsorganer som er forstadier til kreft, samt mot kjønnsvorter. Alle vaksinene beskytter mot HPV-type 16 og 18, som sannsynligvis er årsaken til 70% av tilfellene av livmorhalskreft. Cervarix har også vist å ha kryssbeskyttende effekt mot HPV-type 31, 33 og 45. Disse tre typene, i tillegg til type 52 og 58 er til sammen er ansvarlig for om lag 20% av livmorhalskrefttilfellene. Gardasil beskytter i tillegg mot kjønnsvorter, og HPV-typene 6 og 11 er årsak til omkring 90% av alle tilfellene av kjønnsvorter. Beskyttelsen varer i opptil 8 år. Gardasil 9 inneholder direkte beskyttelse mot HPV- typene 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.

Vi har nå begge HPV vaksinene, GARDASIL9 og CERVARIX på lager. HPV- vaksine er godkjent for jenter og gutter fra 9 års alder. Det er ingen øvre aldersgrense på HPV-vaksine! HPV-viruset er svært utbredt, og i de fleste tilfeller av HPV smitte går infeksjonen over av seg selv. Det er ikke for sent å vaksinere seg selv om man har debutert seksuelt. Kondom beskytter bare delvis mot HPV smitte. HPV-vaksine forebygger forstadier til livmorhalskreft og livmorhalskreft., samt andre HPV relaterte krefttyper som kreft i endetarm, penis og vagina, munnhule og svelg. Fra 2009 har norske jenter fått HPV vaksine i 7. Klasse. Fra høsten 2018 fikk gutter samme tilbudet. Fra vember 2019 fikk kvinner født 1991 og senere gratis HPV vaksine bla på Vaksineklinikken. Dette tilbudet var tidsbegrenset. Vi har i dag 2 ulike HPV vaksiner på markedet i Norge: Gardasil9: Beskytter mot 9 ulike HPV virusstammer (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58). Dette er den eneste HPV-vaksinen som også beskytter mot kjønnsvorter.

Norske menn

  1. Nå får også gutter HPV-vaksine, men hvorfor velger vi den dårligste?
  2. Godt Brød - Glutenfri oppskrift?
  3. Hpv vaksine menn 2
  4. Museene i bergen

De kreftfremkallende HPV-typene gir som regel ingen symptomer, og blir oftest helbredet av eget immunforsvar, men kan hos noen etter mange års smitte føre til kreft. Hos kvinner forebygges det med celleprøver fra livmortappen, som kan oppdage forstadier til kreft. For menn tilbys ingen liknende forebyggende screening. Menn som har sex med menn har høy forekomst av genitalt HPV, og minst like stor risiko for analkreft som kvinner har for livmorhalskreft. Hvorfor velger Folkehelseinstituttet Cervarix? Ti prosent av seksuelt aktive får behandlingskrevende kjønnsvorter, noe som beregnes å koste helsevesenet 20 millioner kroner per år, og i tillegg nedsatt livskvalitet for mange. Likevel har man valgt den billigste vaksinen, som ikke forebygger kjønnsvorter. Fram til i år har jentene fått Gardasil, som også forebygger kjønnsvorter. Kjønnsvorter på penis: Vaksinen Cervarix, som tilbys i Norge, beskytter ikke mot denne kjønnssykdommen. Foto: OUS. Men jentene opp til 25 år som ikke hadde fått HPV-vaksine har de siste par årene fått tilbud om Cervarix.

For hvert år som går, fratar vi 30 000 gutter og menn muligheten til å få effektiv profylakse mot kreft. I Norge har vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) blitt tilbudt 11–12 år gamle jenter fra 2009. Det ble også tilbudt innhentingsvaksinasjon i 2016–18 for dem som var for gamle for dette programmet da det ble innført. Vi konstaterer med tilfredshet at også gutter i 11–12 års alder har fått det samme tilbudet siden 2018. Det foreligger likevel fortsatt en åpenbar ulikhet i disfavør av menn, nemlig at innhentingsvaksinasjon ikke tilbys til menn under 26 år. Dette er ikke bare kjønnsdiskriminerende – det er en ufornuftig og kortsiktig sparing. Det vil føre til mer lidelse, økt behov for helsepersonell og økte kostnader i årene som kommer. Allerede i 2011 argumenterte vi for vaksinasjon av menn ( 1). I dag er kunnskapsgrunnlaget enda tydeligere, og det haster å komme i gang ( 2). Menn får HPV-relatert kreft i gjennomsnitt ved 50 års alder, og når vi bare vaksinerer et årskull, vil det ta nesten 40 år før vi kan se redusert kreftinsidens.

Informasjon om endringen er sendt i eget informasjonsbrev til kommunehelsetjenesten. Dette brevet og oppdatert informasjon kan leses på denne nettsiden: Endring for HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet

I Storbritannia tilbys HPV-vaksine gratis til menn som har sex med menn under 45 år på grunn av den høye risikoen for HPV-relatert sykdom. Aldersgrensen på 45 år er satt fordi det ikke finnes studier med deltakere over den alderen ( 9). Tilsvarende anbefalinger er gitt fra andre råd og utvalg ( 10, 11). Vi er enige med dem som mener vaksiner er moderne medisins største triumf. Men for at de skal fungere, må vi bruke dem. Det vil lønne seg, ikke bare medisinsk, men også økonomisk. For hvert år som drøyer vil over 30 000 gutter og menn passere den øvre anbefalte grense for innhentingsvaksinasjon, altså 26 år. Det vil være synd og en forspilt mulighet for effektiv profylakse.