Fluer Lavere Klassifiseringer

August 17, 2021, 11:36 pm

Bitt er grunt og oppnådd ved først å strekke huden ved hjelp av tenner på labrum og deretter slite den med maxillae og mandibles, kutte huden og ødelegge den fine kapillærene. Fôring tilrettelegges av et kraftig antikoagulasjonsmiddel i fluenes spyt, som også delvis dummer stedet for bittet, noe som reduserer vertenes bevissthet om å bli bitt og dermed forlenge fluenes matetid. Bittende fluer fôrer bare i løpet av dagslysetiden og har en tendens til å bli null på områder med tynnere hud, som nakken på nakke eller ører og ankler. Kløe og lokal hevelse og betennelse skyldes noen ganger et bitt. Hevelse kan være ganske uttalt avhengig av art og individets immunrespons, og irritasjon kan vedvare i flere uker. Intens fôring kan forårsake "svart fluefeber", med hodepine, kvalme, feber, hovne lymfeknuter og verkende ledd; disse symptomene er sannsynligvis en reaksjon på en forbindelse fra fluenes spyttkjertler. Mindre vanlige alvorlige allergiske reaksjoner kan kreve sykehusinnleggelse. Repellents gir beskyttelse mot bitende fluer.

Svart flue - Black fly - qwe.wiki

Fra slutten av perm -tiden, mellom 260-250 millioner år før nåtid kjenner man gruppen Protodiptera, som hadde to par vinger men disse hadde et årenett som ligner sterkt på primitive mygg. Det er sannsynlig at Protodiptera representerer et mellomledd i utviklingen som ledet fra skorpionflue -lignende insekter til tovinger. Systematisk inndeling [ rediger | rediger kilde] Systematikken følger Andersson, 1991, (se kilde). Familier med norske arter har norske navn. De familier som mangler norske navn, er ikke representert i Norge. Et latinsk familienavn ender med.., og et navn på en overfamilie på... Det er i Norge, 110 familier med tovinger og det er funnet ca. 5 000 arter. Disse fordeler seg med 29 familier av mygg, med omtrent 2 000 arter, og 81 familier av fluer, med omtrent 3 000 arter.

Denne artikkelen handler om svarte fluer i familien Simuliidae. For annen bruk, se Blackfly (disambiguation).

Tovinger (Diptera) er mygg og fluer, og er en stor orden av insektene. De kalles tovinger fordi de bare har ett par vinger (to vinger). De er fra 2 mm. til ca. 50 mm (kroppslengde). I verden er det omtrent 130 000 arter, fordelt på 130 familier. I Norge er det 110 familier med omtrent 5000 arter. Liv og utvikling Tovingene har vanligvis to gjennomsiktige vinger, istedenfor bakvinger har de to styrestaver, eller svigkøller. Disse fungerer som balanseorgan. Det siste fotleddet har hår med klister gjør at den kan holde seg fast på glatte overflater, og ei klo gjør at den kan holde seg fast i tøy, stoffer og andre ru overflater. Gruppen er delt inn i to underordner, det er antennes oppbygning som ligger til grunn for inndelingen. Myggene (Nematocera) har mer enn 3 ledd i antennen som er lang og leddene er tydelig adskilte, litt flate (skiveformede), men runde. Antall ledd varierer, men de er lett synlige som perler på en snor. Fluene (Brachycera) har antenner med bare (tilsynelatende) 3 ledd, der det siste leddet har et langt, tynt hår som står ut fra siden eller det kan være spist utdratt (ténformet).

De kan også være en betydelig plage i fjellområder. Svarte fluer er en svøpe til husdyr i Canada, noe som forårsaker vekttap hos storfe og noen ganger død. Pennsylvania, i USA, driver det største enkeltflygekontrollprogrammet i Nord-Amerika. Programmet blir sett på som gunstig både for livskvaliteten for innbyggerne og for statens reiselivsnæring. Den Blandford fly ( Simulium posticatum) i England var en gang et offentlig helseproblem i området rundt Blandford Forum, Dorset, på grunn av sine store tall og smertefulle lesjoner forårsaket av sin bit. Det ble til slutt kontrollert av nøye målrettede applikasjoner av Bacillus thuringiensis israelensis. I 2010 krevde en sommerbølge av insektbitt som ble skylden på Blandford-flua, mange som hadde blitt bitt til å bli behandlet på sykehus. De newzealandske "sandfluene" er faktisk svarte fluer av artene Austrosimulium australense og A. ungulatum. I deler av Skottland er forskjellige arter av svarte fluer en plage og bite mennesker, hovedsakelig mellom mai og september.

  1. Lommelegen - Vondt rundt navle
  2. Beste podcast app norge
  3. Garasje grunnarbeid pris
  4. Regler for utleie av leilighet
  5. Scania styling norge

Produkter som inneholder den aktive ingrediens etyl- butylacetylaminopropionate (IR3535), DEET ( N, N- -diethyl- meta -toluamide), eller picaridin er mest effektive. Imidlertid, med tanke på den begrensede effektiviteten til avstøtende midler, krever det å beskytte seg mot bitende fluer å ta ytterligere tiltak, for eksempel å unngå områder som er bebodd av fluene, unngå høye bittider og bruke tunge, lette klær, inkludert skjorter med lange ermer, lange bukser og hatter. Når for eksempel svarte fluer er mange og uunngåelige, kan netting som dekker hodet, som "bi-panser" som brukes av birøktere, gi beskyttelse. Elveblindhet Svarte fluer er sentrale for overføringen av den parasittiske nematoden Onchocerca volvulus som forårsaker onchocerciasis, eller "elveblindhet". Det fungerer som larveverten for nematoden og fungerer som vektoren som sykdommen spres ved. Parasitten lever på menneskets hud og overføres til den svarte flua under fôring. Se også Knott " The Black Fly Song ", en sang av Wade Hemsworth inspirert av hans opplevelser med dem og "Black Flies" av Bill Staines Bruk av DNA i rettsmedisinsk entomologi Merknader referanser Black Flies Fact Sheet fra Ohio State University Omfattende Simuliidae (svart flue) -sider på Sortfluesart inventar Bibliografi Kurtak, DC 1973.

– I fattige land og tropiske strøk er saken annerledes, men Folkehelseinstituttet her nevner kun spredning av diaré som potensielt alvorlig plage. Før i tiden, når husdyr og mennesker så og si bodde under samme tak, var det større fare for smitte for eksempel fra avføring til mat. – Hvorfor er fluer så innpåslitne og opptatt av å surre opp i fjeset på oss, og hvordan kan vi få stoppet dem? – Stikkfluer er den eneste arten i husene våre som suger blod fra mennesker og dyr, mens de andre som setter seg på deg er ute etter å ta opp svette. Det er god mat, full av salter og proteiner, men når de surrer rundt middagsmåltidet er de nok mest opptatt av maten på bordet. – Med tanke på at fluene kan se rundt seg i nesten 360 graders vinkel er de ikke så lett å ta knekken på heller. Du kan se 30 bilder i sekundet, fluene 300. Den beste metoden for å ta de levende er å senke en gjennomsiktig plastpose ned over flua – da skjønner den ikke hva som skjer. Ellers må man ty til fluesmekkeren. – Fluene formerer seg ganske effektivt?

Fluer har bredere, kraftigere kropp enn mygg. Larvestadiet Larvene har vanligvis bitende munndeler, men mangler ben. Alle tovinger gjennomgår en fullstendig forvandling. Voksen (imago) Sykdomsbærere Mange tropiske arter kan være smittebærere av farlige sykdommer. Historie Man regner med at tovingene oppstod som gruppe i begynnelsen av Trias -tiden. De eldste kjente fossilene som er utvetydige tovinger plasseres i familien Grauvogeliidae og er mellom 247-242 millioner år gamle. I løpet av forholdsvis kort tid i Trias dukket det opp en god del grupper av mygg og fluer som ligner nålevende former i større eller mindre grad. Fra slutten av Perm -tiden, mellom 260-250 millioner år før nåtid kjenner man gruppen Protodiptera, som hadde to par vinger men disse hadde et årenett som ligner sterkt på primitive mygg. Det er sannsynlig at Protodiptera representerer et mellomledd i utviklingen som ledet fra skorpionflue -lignende insekter til tovinger. Systematisk inndeling Systematikken følger Andersson, 1991, (se kilde).

fluer lavere klassifiseringer funeral home

De fleste har gjort minst én fortred, og vil helst se de små skapningene utryddet fra hus og hjem. Men fluen eksisterer ikke bare for å plage deg. "Aliide Truu stirret på fluen, og fluen stirret tilbake. Fluens øyne vokste og Aliide følte seg kvalm. En spyflue. Uvanlig stor, høytsummende og hissig etter å legge egg. Den lå i bakhold og ventet på å komme seg inn i kjøkkenet, gned vingene og føttene mot gardinen, som om den forberedte en fest. Den var ute etter kjøtt. Ingenting annet enn kjøtt. " (Fra romanen Utrensking av Sofi Oksanen. ) – "Flue" er ikke en systematisk kategori biologer bruker. Insekter med kun ett sett vinger kalles tovinger, og undergruppen vi kaller fluer heter Brachycera. Her finner vi husfluen. Navnene kan være forvirrende. – Døgnflue og vårflue er for eksempel en helt annen type insekter, sier Steffen Roth, overingeniør på Bergen Museum med entomologi – eller insektsviten – som felt. – Er det husfluen vi ser flygende rundt i vårt hjem? – Ja, men det finnes flere typer "husfluer".

De har sammenleggbare vifter rundt munnen. Viftene utvides når de mater, fanger forbipasserende rusk (små organiske partikler, alger og bakterier). Larven skraper viftens fangst inn i munnen hvert par sekunder. Svarte fluer er avhengige av lotushabitater for å bringe mat til dem. De valper under vann og deretter dukker opp i en luftboble som flyvende voksne. De blir ofte byttet av ørret under fremveksten. Larven til noen sørafrikanske arter er kjent for å være phoretic på mayfly nymfer. Voksne hanner lever av nektar, mens kvinner utviser anautogeni og lever av blod før de legger egg. Noen arter i Afrika kan strekke seg så langt som 64 km fra akvatiske avlssteder på jakt etter deres blodmåltider, mens andre arter har mer begrensede områder. Ulike arter foretrekker forskjellige vertskilder for sine blodmåltider, noe som noen ganger gjenspeiles i det vanlige navnet for arten. De mater om dagen, helst når vindstyrken er lav. Svarte fluer kan være enten univoltine eller multivoltine, avhengig av art.